Tilbakeblikk - tre innholdsrike dager med sjømat, natur og relasjonsbygging
I juni hadde vi gleden av å ønske årets vinnere av National Fish & Chip Awards fra Storbritannia velkommen til Sortland og Vesterålen. Sammen med representanter fra Sjømatrådet, Fiskebåt, Nor Seafoods og NFFF fikk gjestene oppleve norsk sjømatnæring på nært hold – fra fangst og foredling, til bærekraft og fellesskap.
Bærekraft i fokus
Besøket startet med et miniseminar, der foredragsholdere fra Fiskebåt, Kystvakta og Sortlands ordfører Grete Ellingsen delte perspektiver og innsikt for hvordan norsk fiskerinæring kombinerer tradisjon med bærekraft. Det ble spesielt trukket frem hvordan havnasjonen Norge har verdensledende forvaltning av marine ressurser og hvordan dette skaper arbeidsplasser, eksportinntekter og sunn mat til millioner av mennesker globalt.
Etter seminaret ble det servert tradisjonell seimølje i Sildpollen, tilberedt av vår egen stuert Geir A. Jenssen, og servert av Eidsfjord Blandakor. Den historiske bygningen og et herlig måltid var en fin avslutning for dag én.

Spektakulær studietur til Trollfjorden
Dag to gikk ferden ut på fjorden med tråleren Langøy – et høydepunkt for mange av deltakerne. Turen inn i majestetiske Trollfjorden bød på både havørn i svev og storslåtte naturopplevelser, men også en grundig innføring i livet om bord på en moderne tråler.
Om bord fikk gjestene innblikk i livet på en moderne tråler- og fikk se hvordan fisken som senere blir til fish & chips i Storbritannia, fanges, behandles og fileteres med presisjon og kvalitet. Stuerten Heidi og forpleiningsassistent Ronja sørget for en lunsj laget av råvarer hentet fra havet.

Produksjon av laks
På den siste dagen fikk gjestene en omvisning ved vårt nye lakseslakteri, hvor de fulgte hele verdikjeden – fra levende laks til ferdig produkt klart for eksport. Her fikk de se hvordan moderne teknologi, strenge kvalitetskrav og praksis sikrer at norsk laks leverer på smak, ferskhet og trygghet – fra norske fjorder til middagsbord over hele verden.














Vi takker alle våre gjester for et inspirerende besøk, og ser frem til fortsatt samarbeid og deling av erfaringer mellom Norge og Storbritannia.